Home Hälsa Träna efter covid vaccin? Här är allt du behöver veta

Träna efter covid vaccin? Här är allt du behöver veta

0
Träna efter covid vaccin? Här är allt du behöver veta

För närvarande finns det inga riktlinjer från regeringen eller folkhälsomyndigheten för hur du ska träna efter att ha fått din booster eller ditt vaccin, men på NHS webbplats står det att du ska kunna arbeta som vanligt. Än så länge finns det inga bevis för att om du tränar före eller efter att du har vaccinerats mot COVID-19 kommer vaccinet att bli mindre effektivt. Många människor kommer att vara angelägna om att återgå till sin vanliga träningsrutin efter att ha fått sitt vaccin, och det finns goda skäl till det. Denna ömhet kan vara svår att skilja från den värk som många människor upplever efter COVID-19-vaccinet.

Motion i allmänhet har dock visat sig vara en effektiv immunitetsförstärkare och kan till och med öka vaccinets effektivitet.

När kan jag börja träna efter COVID-19?

För dem som upplever en kontinuerlig återhämtning under veckorna efter att ha blivit sjuka anses det vara säkert att gradvis återuppta fysisk aktivitet när tvåveckorsvilan är över. Så om du upplever symtom i 10 dagar och sedan vilar i 7 symtomfria dagar innebär det 17 dagars träningsfrihet. Det rekommenderas att dessa personer återgår till aktivitet på ett gradvis sätt, kanske börjar med en vecka med låg grad av stretching och muskelstärkande träning. BMJ bekräftar att träning kan vara säker efter Covid, förutsatt att man använder ett progressivt tillvägagångssätt (i princip, inte överdriva – mer om detta kommer senare) och har vilat under den rekommenderade tiden ovan.

Om du inte har blivit fullständigt vaccinerad är det fortfarande tillrådligt att bära mask under träning, särskilt inomhus.

Är det normalt att jag känner mig trött efter att ha tagit COVID-19-vaccinet?

Minst 80 % av personerna kommer att utveckla minst ett symptom, enligt Center for Disease Control and Prevention (CDC). Tillfälliga biverkningar som huvudvärk, trötthet och feber är tecken på att immunförsvaret är på väg upp i varv – ett normalt svar på vacciner. Liksom vid två- eller enkeldos primärskott är allvarliga biverkningar sällsynta men kan förekomma. Några av de vanligaste biverkningarna är smärta eller svullnad i armen där du får sprutan, feber, frossa och huvudvärk.

Bli dock inte förvånad om din andra dos drabbar dig hårdare med biverkningar som gör att du vill sova eller helt enkelt stanna i sängen hela dagen.

References: